Saturday 4 May 2013

Hypokalemia: Potassium loss and its causes


It is necessary in cellular metabolism, acid-base balance and osmotic pressure, protein synthesis and carbohydrate and neuromuscular transmission systems. Why your falta.Síntomas occurs. Excess potassium potasio.Alimentos with
Hypokalemia: LACK OF POTASSIUM AND ITS CAUSES


Is the lack of potassium, an electrolyte that is required in numerous vital functions, such as cell metabolism and acid-base balance osmotic pressure, synthesis of proteins and carbohydrates and neuromuscular transmission systems

.

The minimum daily amount required is 0.5 mg. / Kg. that can be covered with the usual daily diet.



Why there is a lack

· Greater use of laxatives or diuretics.


· Greater consumption of licorice or chewing snuff.


· Hormone problems hyperaldosteronism, a condition in which the adrenal gland secretes too much hormone aldosterone, which increases the reabsorption of sodium and water and the release of potassium in the kidneys.


· Metabolic problems of renal origin.

·

Malignant Hypertension.


Congestive heart.


Cushing's syndrome (a disorder that occurs when the body is exposed to high levels of the hormone cortisol also happens if you take too much cortisol or other steroid hormones).


Glucocorticoid excess (prescribed in the case of joint inflammation).


Paraneoplastic syndrome (symptoms of cancer in sites that are not directly affected by malignant disease).

.

Intense treatment with some antibiotics.


· Vomiting or severe diarrhea.



Symptoms

Muscle cramps and weakness, neuromuscular disorders, paralysis, digestive, respiratory failure, heart disease and endocrine changes.



Excess potassium

Their excess causes problems: muscle weakness and even cardiac arrest.



Foods rich in potassium

The figures are in mg of potassium per 100 grams of food:


Chickpeas 1,200 mg.

Almonds 700 mg.

Chard, spinach 600 mg.

400 mg banana.

White fish (hake) 300 mg.

Meats 300 mg.

Tomato 270 mg.

Yoghurt 190 mg.

Milk 150 mg.


It is found in large quantities in artichokes, celery, mushrooms, cabbage, cauliflower, chicory, endive, lettuce, leeks, carrots, dates and generally all the fruit and nuts.

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Hipopotasemia: falta de potasio y sus causas


Es necesario en metabolismo celular, equilibrio ácido-base y presión osmótica, síntesis de proteínas y glúcidos y sistemas de transmisión neuromuscular. Por qué se produce su falta.Síntomas. Exceso de potasio.Alimentos con potasio
HIPOPOTASEMIA: FALTA DE POTASIO Y SUS CAUSAS
Es la falta de potasio, un electrolito que es necesario en numerosas funciones vitales, tales como: metabolismo celular, equilibrio ácido-base y presión osmótica, síntesis de proteínas y glúcidos y sistemas de transmisión neuromuscular

Trastornos del potasio


1. IntroducciónLas alteraciones del metabolismo del potasio se encuentran entre las más frecuentes en la práctica clínica. Su espectro de gravedad es variable, desde la hipopotasemia leve inducida por diuréticos a la hiperpotasemia grave de consecuencias fatales. Tanto la hipopotasemia como la hiperpotasemia ocasionan alteraciones de la polarización de la membrana celular que dan lugar a diversas manifestaciones clínicas, de las que las más graves son las que afectan al sistema cardiovascular.

2. Factores reguladores de la homeostasis del potasioLa concentración de potasio plasmático es el resultado de la relación entre su ingesta, eliminación y distribución transcelular. Los requerimientos mínimos diarios de potasio son de unos 1.600-2.000 mg (40-50 mmol; 40 mg = 1 mmol). Su principal vía de eliminación es la renal. Aproximadamente el 80% del potasio ingerido es excretado por los riñones, el 15% por el tracto gastrointestinal y el 5% restante por el sudor.

2.1. Distribución transcelular de potasioEl 98% del contenido total de potasio se localiza en el espacio intracelular (aproximadamente 140 mEq/l) y el 2% restante en el espacio extracelular (3,5-5 mEq/l). Esta diferencia de concentración a ambos lados de la membrana celular es el determinante del potencial de membrana en reposo, que es fundamental para la transmisión neuromuscular y el mantenimiento de las funciones celulares. Por ello, pequeños cambios en la homeostasis del potasio, y en concreto en su concentración extracelular, pueden tener importantes repercusiones en la excitabilidad neuromuscular.

Hypokalemia


Hypokalemia-Consequences, Causes, and Correction